
Is er een dokter in de podcast?
Een podcast met interessante (semi)actuele onderwerpen binnen en buiten de geneeskunde. De pod-docs nemen de luisteraar mee op een uitdagende afspraak van 30-45 minuten. Van nieuws, naar literatuur, ook de niet medische, naar gezondheidsvragen en boeiende personen met uitgangspunt: Dokter wat doet u nu? Meer informatie op onze website: www.dokterinpodcast.nl
Is er een dokter in de podcast?
Aflevering 18. Terug in 2025
In aflevering 18 zijn er maar 2 dokters in de podcast. Pod-docs Liffert en Sanne bespreken in deze aflevering thema's zoals de mistige wereld waarin we leven, keuzes in voeding en de invloed van sociale fenomenen op onze gezondheid. We bespreken trends voor 2025, de grootste Amsterdammers in de geschiedenis en hoe nostalgie onze huidige keuzes beïnvloedt.
• Het effect van vuurwerk op de Amsterdamse gemeenschap
• De rol van Dry January in een gezonder leven
• Voedingstrends en nostalgische gerechten zoals nierbroodje
• Innovaties zoals Ozempificatie en het dieet van de toekomst
• De rol van eiwitten en misleidende gezondheidsclaims
• Het belang van Amsterdammers als Samuel Sarphati in de stadsgeschiedenis
Je kan deze podcast beoordelen in Spotify en Apple. We zijn te volgen op nu ook op Bluesky, Instagram en (nog even op) twitter en threads @dokterinpodcast
Meer informatie, achtergronden en foto's op onze website
ℹ️ www.dokterinpodcast.nl
ℹ️ Achtergrond aflevering 18
📧 info@dokterinpodcast.nl
🍷 Guado al Tasso Il Bruciato
📓 Samuel Sarphati - Het Parool
🍴 Wat eten we in 2025 - Het Parool
Welkom bij een nieuwe aflevering van Dokter in de Podcast. Dat is lang geleden, Nou het is ook even zoeken, hoor. Het is zo mistig buiten, ja, en vandaag was het een hele dichte mist, maar het is al heel lang mist, en ik denk, de wereld is gewoon mistig geworden. Ja, het is een mistige wereld geworden inderdaad, Waar we weinig visie meer hebben, Ja of heel veel visie en daderang Niet heel goed te volgen.
Speaker 2:voor iedereen? Nee, Maar in deze mistige wereld hopen wij weer een klein lichtpuntje voor onze luisteraars te geven. Dus we gaan eens even kijken, wat er op onze weg komt. de komende wat is het?
Speaker 1:30 minuten ongeveer Ja nou op je weg komen. Ik kon mijn visie bij niet voor de deur kwijt. Waarom ook niet? Er waren allemaal Teslas voor de deur.
Speaker 2:Dat meen je niet. Ja, de grote vraag is kan dat überhaupt nog wel een Tesla? Ik was laatst. Mijn broertje stond ook weer voor de deur geparkeerd. Ik schaamde me eigenlijk dood. Ik zeg weg, weg. Dat is toch iemand, die een beetje apart is. Bij de inauguratie was hij prominent aanwezig En deed een groet, die ons deed denken aan verloren tijden. Een Hitlergroet? Tenminste, hij zei van niet, Maar het leek er toch wel erg op.
Speaker 1:Ja, daar kunnen we het ook even over hebben. inderdaad, maar je wilt het een beetje luchtig houden. Ik zou het wel een beetje luchtig willen houden. Nee, het zijn zware tijden.
Speaker 2:De grote vraag is inderdaad kan je nog wel in een Tesla rijden? Kan ik nog wel op X zitten? Beste luisteraars, ik zit tegenwoordig ook op Blue Sky, maar daarover later meer. Een beetje de vraag, of dat nog kan. Kan je nog wel op X? Kan je nog wel in een Tesla rijden? Kan je nog wel met goed fatsoen met SpaceX naar Mars gaan? Ik weet het niet.
Speaker 1:Ik ben zo oud, dat ik nog op Facebook zit Of ik akkoord ging met het gratis ontvangen van Facebook posts, wat de optie was, of betalen. Dat was, geloof ik, 9 euro per maand. Oeh, dat is wel veel, en ik denk, dat je dan krijgt onwaardigheden met advertenties Of zonder advertenties moet ik het goed zeggen Of niet betalen, en dan heb je onwaardigheden met advertenties, met advertenties.
Speaker 2:Nou, tel uit je winst, maar dan krijg je wel op maat toegesneden advertenties. Ja, precies Kortom, het nieuwe jaar is weer begonnen. Dus daar wil ik het over hebben. Oh ja, dry January, daar moeten we het ook nog over hebben. Wacht even, ik neem even een slokje wijn.
Speaker 1:Gaan we het daarmee doen?
Speaker 2:God, god, god, echt waar, joh, we drinken een heerlijke Italiaanse wijn. Ook daarover later meer. En we gaan het ook hebben over wat eten we in 2025. We gaan het hebben. Sorry, het is een beetje een Amsterdamse uitzending, want we gaan het hebben over wat is de grootste Amsterdammer van de afgelopen 750?
Speaker 1:jaar, want Amsterdam bestaat bijna 750 jaar.
Speaker 2:Parol heeft daarover een verkiezing uitgeschreven, en dan gaan we het zo over hebben, wie de winnaar daarvan is. In ieder geval, we hebben weer veel te vertellen. We hebben veel te doen.
Speaker 1:We hebben heel veel meningen.
Speaker 2:Dus vandaag wordt het echt een uitzending over meningen. Ik hoop, dat de luisteraars dit trekken. Dat trekken ja, maar goed, maakt niet uit, laten we beginnen Aflevering 18 van Is Er Een Dokter In De Podcast? En we gaan zoals gebruikelijk weer beginnen met het nieuws. We hebben wat krantenkoppen doorgenomen. Belangrijk is dat ook dit jaar weer veel slachtoffers zijn met vuurwerk in Amsterdam. Sorry, ik zei het al, het gaat een beetje over Amsterdam deze aflevering. Twee keer zoveel vuurwerk, slachtoffers in de regio Amsterdam. Ja, is het niet eens tijd voor een landelijk verbod.
Speaker 1:Ja nou, ik was dus gewoon in Frankrijk met oud en nieuw en heb geen vuurpijl te bekennen.
Speaker 2:Nee, is niks te doen. Niks te doen, Heerlijk. Oh dus niet saai. U hoort het, Mensen, het kan gewoon Een saaie oude nieuw Saai vuurrijk vuurwerkvrije.
Speaker 1:Oude, nieuw Dus dat is belangrijk. Wat ook belangrijk is We worden allemaal een dagje ouder, dus wij ook weer dit nieuwe jaar, en dan kun je dus minder goed tegen alcohol. We hadden het al even over dry January Komt wel heel hard binnen dit. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe harder je praat, hoe harder je lacht, en de kans, dat je met je fiets tussen een tramrail komt, wordt ook alleen maar groter, als je gaat, fietsen naar het alcohol consumeren. Maar dus ook is het impact groter als je ouder wordt.
Speaker 1:Het idee is toch eigenlijk, dat je je spiermassa zo verliest, en door die spiermassa heb je minder verdeling verliest, heb je wat minder verdelingsvolume en krijg je hogere alcoholspiegels, en dan komt het harder aan, en daarnaast is je leven ook minder goed. Goed in staat, zeg, maar zegt collega bart takkenberg uit amsterdam uc, je leven minder goed in staat, om het allemaal af te breken. Dus ik denk, dan moeten we gewoon meer spieren kweken, dan zijn we er van het hele probleem af.
Speaker 2:Precies. Ja, ik had ook het idee Je kwam hier binnen, we hebben net al een glas wijn gedronken Dat je dat inderdaad al minder goed tegenkwam, want je ging al harder praten.
Speaker 1:Je bent toch een half jaar ouder Tussen aflevering 6, 17 en 18.
Speaker 2:Maar goed, dus Dry January, onze helaas gepasseerde station, ja er is niks aan te doen, ofwel, we kunnen nog een half dry januari doen, tot de volgende uitzending. Als we niet oppassen, is dit er ook alweer een half jaar tussen. Misschien moeten we dat ook maar niet gaan doen. Dat was voor mij de belangrijkste nieuwsfeitjes, die wij zo op onze weg vonden. Maar het belangrijkste nieuws is natuurlijk, dat we nu in 2025 zijn aangekomen. Het parool maakt altijd een overzicht met trends in 2025 op het gebied van eten. Volgens mij hebben we dat in een van onze vorige podcasts ook al gedaan, en de titel van dit artikel is Wat eten we in 2025? Dit stond in het parool van 4 januari 2024, nee, 2025, sorry, wat denk je, dat er op één staat? Pak het er even bij, wordt het?
Speaker 1:live? Ja, wat denk je, dat er op één staat? Pak het er even bij, wordt het live. Ik denk, dat we nu een beetje afgaan van al die biologische toestand. Dat hoeft allemaal niet meer met dit klimaat Op nummer één staat.
Speaker 2:Nostalgie Past dat En nierbroodje.
Speaker 1:Nostalgie is schorseneren en preien En een nierbroodje.
Speaker 2:Dat leek mij wel wat voor jou. Wat is een nierbroodje? Ja, wat is een nierbroodje? Dat is een goede vraag.
Speaker 1:Is het van kalfsniertjes en een soort sociaal dingetje gepropt.
Speaker 2:Het gaat erom, dat oude gerechten weer tot leven worden gebracht. Inderdaad, de nostalgie. En een van de oude gerechten in Zoldering, een restaurant in Amsterdam, z Zet onlangs in de vergetelheid geraakte nierbroodje weer op de kaart. Is deze gepaneerde snack, gemaakt van ragout van kalfsniertjes, strak terug van weg geweest.
Speaker 1:Oh ja, wat denk je? Kalfsniertjes zijn wel heel lekker. Vind je dat lekker? Ja, ik vind dat wel echt lekker.
Speaker 2:Echt waar Smaken die een beetje naar plas.
Speaker 1:Nee, je moet ze wassen, een heel lang stof Of tover En dan paneren. Dat lijkt me best wel lekker, maar het is een beetje zo'n winters gerecht. Ik zou dat niet in de zomer eten, geloof ik. Nee, ik ben niet zo heel erg van het orgaanvlees, levertjes eet je ook niet.
Speaker 2:Nee, dat zit soms in paté, geloof ik. Jazeker, dat mag dan weer niet, toch? Nee, ik ben niet zo van het. Nostalgie is belangrijk dus we gaan weer terug naar het verleden, dus we letten niet meer op koolhydraten en vet, alles mag weer. Dat is de nummer één, ik ga er even willekeurig doorheen. Nummer vier Ocempificatie.
Speaker 1:Ja, dat is gewoon heel veel eten en dan zo'n afslankmiddel Gebruiken.
Speaker 2:Ja, Dus het gebruik van ocempic, dus semaglutide. Dat is een van de middelen, waarmee je afvalt, wat heel populair is. Natuurlijk, heel veel influencers, filmsterren gebruiken het, maar het is eigenlijk onthukkeld voor mensen met diabetes, en je valt er vanaf, en dat zal een enorme vlucht nemen. De vraag is natuurlijk een beetje gaan mensen dat gebruiken en blijven ze net zoveel eten, of gaan ze toch hun levensstijl aanpassen, minder eten? Het is overgebeld door Follow the Money. Oh, vertel Dan zeggen we, we hebben hier een scoop?
Speaker 1:Zeker hier een scoop. Waarom werd je gebeld? Nou ja, het blijkt dus, dat de Nestle's, de Unilevers, die hebben allemaal programma's om wat mensen op OZNPIX zitten, dat zijn natuurlijk de mensen, die het wel echt een indicatie hebben. Die kopen het niet op internet. Die hebben inderdaad of ze heel heftig overgeweegd of hebben diabetes. Ja, die krijgen dan mee van. Ja, je moet de gezondheid leeftijdstijl aanhouden, dus neem een pil, maar ga dan vervolgens ook denken aan gezonde producten. En dan hebben zij allemaal gezonde producten. En wat voor producten zijn dat dan? Die zorgen ervoor, dat je tijdens al die binnenkrijgt. En dan hebben ze allemaal drankjes. Dat zijn sportdrankjes, en die sportdrankjes bevatten zouten en suikers, om de hydratie te bevorderen, en er zit dus een hele markt achter. En die doen allemaal claims no-transcript via zo'n drankje. Dan weer rustig naar hun clientèle.
Speaker 2:Ik had ook wel begrepen, dat, je kan een soort conglomeraat krijgen. Dus eerst de Nestle's en Unilevers, maak je eerst heel dik, dan hebben ze ook nog vervolgens afvalmiddelen. Dat zit dan straks ook in hun portfolio.
Speaker 1:Of dan kopen ze dat aan.
Speaker 2:En dan val je weer af, en dan kan je weer de hele cyclus rond.
Speaker 1:Dus, ze zorgen ervoor, dat ze op alle vlakken. Nee, de hele tijd zijn ze weer bezig om hun markt aan deel te krijgen.
Speaker 2:Want op dit moment begrijp ik dus Osempik, de semaglutine, maar je hebt ook thiazapatine, je hebt allemaal verschillende patides, die het afvallen be. Dus, mensen roken minder, drinken minder alcohol, maar en dat vindt een bolmarkt heel vervelend ze doen ook minder producten in hun karretje, dat wordt minder volgeladen De hele dag heb je een volle maag, je bent de hele dag misselijk.
Speaker 1:Dus je ziet zo'n bolmarkt, ook denken van hoe moet ik hier?
Speaker 2:nou uitkomen. Het zou me ook niks verbazen, als dat ook weer ergens in hun portfolio iets wordt opgenomen, om dat te omzeilen.
Speaker 1:Ik was echt onder de indruk van hoe ze dan of eigenlijk. ik was natuurlijk niet blij met, wat er nou ging gebeuren, maar goed, ik was wel onder de indruk, hoe ze dan weer inspelen op zo'n nieuwe doorslag, eigenlijk Door dan weer een heel nieuwe productenmachinerie op los te laten, waar je uiteindelijk ook weer misleid wordt.
Speaker 2:Dus eigenlijk is het gewoon continu de tijd, dat je misleid wordt, als je dan kijkt naar alle claims, die staan natuurlijk allemaal nergens op. Nee, dat staan ook overal natuurlijk. Al die codes, die erop staan op het eten, vind ik ook zo interessant. Dan is het een A, maar dat is dan relatief gezond in zijn eigen productgroep, terwijl het nog steeds heel ongezond is.
Speaker 1:Dus je moet continu heel goed nadenken, wat je eet, wat je doet, het is continu een struggle, maar goed, je kan niet het Amsterdam UMC bellen En niet door gebeld worden door Follow the Money.
Speaker 2:Dus wat dat betreft, Nee, nou precies, dat is een heel goed punt. Cheers daarvoor.
Speaker 1:Ander punt is Je hebt volgens mij ook nog in.
Speaker 2:De volkskrant iets gezegd over Ocempic. Ik wil geen reclame het is hot.
Speaker 1:Het is hot, iedereen heeft het. Erover laat ik even een disclaimer maken.
Speaker 2:Het belangrijkste is zorg, dat je gezond leeft, dus voldoende beweegt, sport gezond eet, dat je geen overwicht krijgt. Dan hebben we dit soort middelen ook niet nodig. Dus mijn mening is, dat er veel meer tijd en geld naar preventie moet. Dat is ook een taak van de overheid, die ze nu ernstig laat liggen. Daar hebben wij een groot probleem.
Speaker 1:Ik denk, dat we daar veel meer op moeten worden ingezet. Er moet gewoon regulering zijn vanuit de overheid over wat nou gezonde voeding is, en we kunnen het niet allemaal afschuiven op de Een beetje paternalistische overheid heb je soms ook nodig. Misschien ook niet altijd afschuiven op de mensen, die de producten maken, of de mensen, die ze consumeren.
Speaker 2:Nee, er moet gewoon een duidelijke regels over zijn Precies.
Speaker 1:Maar inderdaad dus, die OCM-pick semaglutine is bijvoorbeeld ook heel goed voor je nieren. Dus, mensen met nierschade, die overigens wel overgewicht hebben En type 2 diabetes Dat hoeft er niet eens Gewoon ernstige overgewicht, die hebben inderdaad, bij het gebruik van semiglutine dat is een Nederlandse studie hebben zij veel minder last van verdere nierproblemen op de lange termijn. Nou, wat interessant. Dus dat betekent, dat ook voor nierpatiënten afvallen heel erg belangrijk is, en als het dat niet l leeftijdadviezen of meer bewegen, dan kun je misschien nog dit middel gebruiken.
Speaker 2:Dat is goed, om te weten, maar laat het niet zo ver komen, nee precies Dat moet eigenlijk de boodschap zijn. Nee, mijn grote vraag dan is nierbroodjes. is dat dan gezond of niet?
Speaker 1:Ja, dat is, ik denk, eigenlijk best gezond. Er zit niet zoveel vet in. Nee, denk je Is een, er zit heel veel vet om de nier, maar dat zit niet in dat nierbroodje.
Speaker 2:Er zit wel paneermeel omheen.
Speaker 1:Ja, dat is niet zo gezond. Oké, maar dat eventjes over het nierbroodje.
Speaker 2:Een andere ontwikkeling is natuurlijk, waar we het over moeten hebben. Als we het toch over voeding hebben, dan spring ik eventjes naar nummer 19. Dat is proteïnezucht, want tegenwoordig zie je overal op elk product wel extra protein toegevoegde eiwitten. Iedereen zit in de sportschool Ik weet niet, of ze er allemaal heel actief zijn, maar er moeten meer eiwitten in. Dat is ongelooflijk. Wat vind jij daarvan?
Speaker 1:Ja, ik word ook door Parol dan weer gebeld.
Speaker 2:Of wat ik daar dan vind, of dat slecht voor je nieren is, Ja precies.
Speaker 1:En dan moet ik dan met een hele genuanceerde verklaring komen.
Speaker 2:Je had het toch niet op pagina nummer 19 van die bijlage, die jij nu aan het lezen bent. Nee, ik lees het hier. Nee, nee, nee.
Speaker 1:Dus het punt is een beetje, dat, als je heel veel spiermassen hebt, is de marker, die we gebruiken voor nierfunctie, die wordt ook beïnvloed. Dat is namelijk creatinine. Dus je plasma creatinine gaat omhoog. In feite heb je gewoon meer spiermassa. Het andere iets is, dat je met heel veel eiwit eten gaat, je nieren wat harder filtreren, dus dan zou je juist eigenlijk beter je afvalstoffen kwijt kunnen, en dat schopt eigenlijk waar ook al die markers weer in en waar Dus mensen denken dan, dat het niet goed voor je nieren is. Maar het valt mee. Het valt mee. Alleen de marker, die we ervoor gebruiken, is eigenlijk denken, dat ze heel hard sporten. De vraag is, of ze niet veel te veel proteïne uiteindelijk gaan nemen. Precies, dan hebben ze veel hoger calorische intake, en dan geeft allerlei andere gezondheidsproblemen.
Speaker 2:Dan word je toch wat dikker.
Speaker 1:Ja, dus je moet eten naar behoefte.
Speaker 2:Dus je kunt, je, denk ik beter gewoon beperje eten Of een stukje kip, dan heb je het ook al.
Speaker 1:Behalve, als je dus alcoholist bent, dan moet je wel veel eiwit eten. Oh waarom? Om je spiermassa weer een beetje peil te krijgen. Oh die meneer, ik dacht heel even, dat ik me aangesproken voelde.
Speaker 2:Maar ik e heel veel. En tenslotte wou ik dan even afsluiten met de nummer 10.
Speaker 1:Dus gaan we heel even terug.
Speaker 2:Het is namelijk het jaar van de aubergine. Nou, die van die tekentjes in je app Ja. Nou, in jouw app ja, De aubergine is dat de nieuwe avocado? Dat is de grote vraag. De avocado was volgens mij niet zo goed, Daar heb je heel veel water voor nodig om dat te verbouwen. Dan weet ik het eigenlijk niet, of een aubergine dat is. De aubergine is nu terug van weg geweest. Ik weet het niet. Hij is terug, hij is er Dus. Er wordt enorm veel gebruik van gemaakt. Weet je ook, dat die rijk is aan umami?
Speaker 1:Ja, dat is natuurlijk, omdat dat ding dat heeft.
Speaker 2:Heel veel smaak.
Speaker 1:Maar het is natuurlijk een heel erg mediterrane groente, en we vinden het ingewikkeld, om het in Nederland klaar te maken, want het wordt zo'n rubberachtig droog ding. Het blijkt, dat het helemaal niet zo moeilijk is, als ik kookprogramma's begrijp.
Speaker 2:Maar de aubergine is ook heel veelzijdig En is een gedroomde vleesvervanger. Dus in het kader van mag ik nog wel vlees eten. Eet aubergine, eet aubergine als alternatief. Er staat nog veel meer in, en ik wil dan ook afsluiten met nummer 24. Want het gaat tot nummer 25.
Speaker 1:Ik ga vast over wijn. Nou hoe weet je dat Cheers to that.
Speaker 2:Griekse wijnen.
Speaker 1:Terug naar de beginselen.
Speaker 2:Ja van onze vorige aflevering. Nou, zijn wij toch eventjes up to date en to the point. Nee, is dat het nieuwe wijnland Griekenland? Nou, als we onze finoloog mogen geloven Bronwine, dan is dat zeker zo. Zij is een enorme fan van Griekse wijnen. De vorige keer hebben we er ook een heerlijke gedronken. Dus houd in de gaten. de Griekse Zijn helemaal hip en komen zeker ook in 2025 ruim aan bod. Bijvoorbeeld inderdaad, hier worden een aantal restaurants genoemd, waar enorm veel Griekse wijnen worden geserveerd. Dit zijn de trends van 2025. Tenminste een aantal van de trends in 2025. Dus je kan nog nalezen in het parool van 4 januari, als je dat wil, in de PS, in de bijlagen. Voor mij een heel mooi overzicht, waar wij weer.
Speaker 1:En u kunt het ook allemaal teruglezen op TikTok Of wel of niet.
Speaker 2:Dat durf ik niet te zeggen. Het zal ongetwijfeld in China beschikbaar zijn. Maar je kan het allemaal nalezen, en we zullen het ongetwijfeld hier over gaan hebben In onze komende uitzending in 2025.
Speaker 1:Had je nog wat verder. Nee, maar goed plan ja.
Speaker 2:Moet even een bruggetje maken.
Speaker 1:Oh, hij is verhinderd. Joris is niet bereikbaar, Oh mijn god. Zal ik nog een leuke anekdote doen.
Speaker 2:Oh wacht even. Ja, maar je kan het dus allemaal nalezen. We gaan het er vast over hebben in de volgende uitzendingen In 2025.
Speaker 1:Ja, Had je nog een leuke anekdote, Liffert? Ja, nou dus, vanochtend liep ik dus mijn huis uit, en er stond een glazenwasser, er stond een raam te lappen bij de overbuurman. Oh, dat kan Dus. Dus, toen riep het uitfront vervolgens uit het raam kopje koffie, glazenwasser.
Speaker 2:Dat is wel heel vet terug in die jeugd.
Speaker 1:ja, En ik krijg nu al net het berichtje door, dat voor 20 euro is ons hele huis.
Speaker 2:Helemaal Twee kopjes koffie En 20 euro En 20 euro.
Speaker 1:En een grapje op de vroege ochtend Dat was, denk ik, om kwart voor zeven.
Speaker 2:zo Ja.
Speaker 1:Mijn huis wordt namelijk voor 15 euro gedaan. Nee De voorkant, alleen de voorkant. Ja, nou, dus, het hele huis is 30 euro?
Speaker 2:Ja, dat denk ik wel. Dus, dan heb jij een veel betere deal.
Speaker 1:Maar ik hoef geen koffie te geven, nee.
Speaker 2:Heerlijke voedseltrends uit 2025. Een van de dingen in 2025, die wij blijven doen Niet alleen Griekse wijnen drinken, maar gewoon allerlei wijnen uit de hele wereld. En we drinken nu een Italiaanse wijn, il Brucciato, of Leefhart hoe spreek je het precies uit, il Brucciato?
Speaker 1:zou ik zeggen.
Speaker 2:Gado Altazzo. Deze is 2021. 21, zie ik inderdaad, het is een wijn van Antinori, een bekende grote wijnmaker, en dit wijngebied Bulgari.
Speaker 1:Ik denk Bulgari.
Speaker 2:Dus niet.
Speaker 1:Bulgari want, dan zitten we misschien wel in Bulgarije, Nee.
Speaker 2:Bulgari. Het aardige van dit wijngebied is, dat deze wijn wordt gebouwd, niet van de traditionele druif, die in Toscane verwacht, de Sangiovese, maar Franse druiven. Dit is namelijk een mix van Cabernet Sauvignon, merlot, chira, petit Verdot en Cabernet Franc, en dat mag allemaal niet. Precies, dat mocht helemaal niet, en het werd dus een tafelwijn. Dus, het had helemaal geen hoe moet ik dat zeggen? geen DOCG of een DOG.
Speaker 1:Dus dat zegt dat, de denominazione di origine controllata staat er meestal bij. En dan heb je ook nog E Carantia. Dat is dan de hoogste.
Speaker 2:En dit is dan een stapje eronder, want inmiddels, de wijn is van zo'n hoge kwaliteit, zo constant, vele jaren inmiddels, dat het nu inderdaad wel voldoet.
Speaker 1:Het heeft niks te maken met mafioso-achtige praktijken.
Speaker 2:Nee, dat is gewoon afspraken van waar mag een wijn van gemaakt zijn, waar komt die vandaan? Wat is het gebied, wat is de druif? Ja, daar voldeed deze niet aan. En ze waren daar heel strikt in En zeiden ja, dat kan alleen maar de Sanchovese, en we zijn klaar. En als het dat niet is, dan voldoet die niet aan onze afspraken. Waarom zijn die afspraken dan aangepast? Nou, omdat het een uitstekende wijn is Dus op een gegeven moment de kwaliteit. Het heeft gewoon een bewezen kwaliteit vele jaren Dan uiteindelijk gaat het toch altijd uit Precies.
Speaker 2:Dus dat is het allerbelangrijkste, en dat zie je hier ook De kwaliteit betaalt zich uit. No-transcript Wordt opgeschreven als aromatische tonen. Ik denk, dat je dat ook wel ziet. Ruikt, is mooi, helder ook, hè, het ruikt ook echt een heerlijke wijn. Sorry voor het slurpen, maar dat hoort nou even eenmaal, als we de wijn proeven. Dit is een tweede wijn van een beroemd wijnhuis van Antinori, maar zeker niet de minste. Heerlijk, heerlijk. Dus dat gaan we blijven doen De komende jaar, in 2025. Wijn drinken Eens even kijken, liffard. Wat gaan we nog verder doen? Ja, wat moet je hier eigenlijk beëten? Wat hebben we hierbij gegeten? Ja, wat kan je hierbij eten? We hebben net onze kok in die onze programma's voorbereid En de hele catering, die had een heerlijke pasta maaltijd voorbereid Met Italiaanse pasta.
Speaker 1:Met een mooie tomaten saus erbij Heerlijk.
Speaker 2:Dus dat kan je hierbij eten. Wat moeten we anders gaan doen in 2025? Moeten we wat anders gaan doen in 2025?
Speaker 1:En dan vraag je dat nou aan de luisteraars of aan mij?
Speaker 2:Ik vraag het aan de luisteraars, maar die kunnen nu niet reageren. Dus het is misschien leuker, als ik nu aan jou vraag Wat moeten we in 2025 gaan veranderen in ons podcast?
Speaker 1:Ik denk, dat we het gewoon maar lekker met z'n tweeën moeten doen. Al die hulplijnen nergens voor nodig. Nee, gewoon onze eigen mening. Dat doet iedereen, en gewoon hoppakee, ongefilterd. Die eet erin. Ja, dat vind ik ook wel Nou laten we het een keer proberen.
Speaker 2:Ik vind het wel heel erg lastig zonder Joris. Ik mist wel de gorddroge observaties van hem, en ik had hem graag willen spreken, want uiteindelijk misschien moet ik het daar ook even over hebben is er, misschien moet ik het daar ook even over hebben is in de Uek, in Amerika een nieuwe president Trump benoemd. Hij is natuurlijk bij de begrafenis geweest van Berlusconi, dus hij heeft een klik met populisten. Dus hij had, denk ik, ook wel heel goed zijn visie, en mening kunnen geven over Trump.
Speaker 1:Wat moeten we daarvan wachten?
Speaker 2:Wie er allemaal in die kerk zat, maar ja, dat gaat dus nu niet, dan moeten we het zelf doen. Wat vinden we ervan, dat een populist, maar iemand, die dus inderdaad ligt, oplicht, de democratie omverwerpt of probeert, omver te werpen, veroordeeld is? En misschien nog voor de tweede termijn veroordeeld gaat worden, Alsnog weer president wordt? Ja het is natuurlijk in en in triest Of is dit nou onze links-wook mening?
Speaker 1:Nou ja, dat weet ik niet. Nou, ik vind het ook wel weer bijzonder, dat er ook helemaal geen tegengeluid ergens meer te lezen valt. Het is allemaal een soort gedane zaken.
Speaker 2:Iedereen denkt, de komende vier jaar, ik moet me committeren eraan dus, ik doe maar mee.
Speaker 1:Ja, het allerergste is dat. Je kijkt naar die inauguratie. Alle oud-presidenten, die nog leven, zitten in diezelfde zaal. Ja, waar opstand was Die staan daar, een soort waardigheid van hun voormalige baan uit te dragen, of zo. Wat doen zij daar? Waarom maken zij geen statement? En ondertussen staat, die man gewoon allerlei dingen te verkondigen, die alles, wat zij daarvoor hebben, opgebouwd wil afbreken.
Speaker 2:Ja, precies, want inderdaad, er zijn nog maar twee geslachten.
Speaker 1:Ja, Homo, niet homo, oh nee, man en vrouw Of, vrouw Of vrouw, toch niet man en vrouw Maar man of vrouw, niet allebei Man en vrouw. Dat zou heel woke zijn, man of vrouw. Maar waar heeft nou niemand te ballen? Ja, en voor vrouwen? waarom heeft nou niemand niet de tieten, om nou een keertje gewoon eventjes een statement te maken van jongens, maar het gebeurt gewoon niet.
Speaker 2:Dan was ik zelf ook wel een beetje de weg af en toe kwijt met al die verschillende aanspreektitels, die we tegenwoordig hebben. Misschien ben ik zelf ook een beetje een white angry man. Aan het worden Vind ik altijd heel be angstigend, soms betrap ik erop. Of is het gewoon, dat je wordt oud en nostalgisch en denkt moet het allemaal dan nog? Dat vind ik ook nooit zo goed.
Speaker 1:Ik vind het ook lastig hoor, Als je ergens een gefundeerde mening over hebt. laten we er in ieder geval voor zorgen, dat je die ook ventileert.
Speaker 2:Ja, en dat je hem in ieder geval probeert te onderbouwen met feiten. En dat dat ook een feit. Een feit is. Een mening is wat anders. Een mening mag je hebben, maar een feit is een feit.
Speaker 1:En laten we wel wezen. Je had het natuurlijk net over die dubieuze handgebaar van Elon Musk, dan gaat het dus daarover. Maar het gaat dus niet over, wat die man allemaal zegt en wat hij allemaal wil en hoe hij gaat beïnvloeden en wat zijn nieuwe rol wordt. En dat hebben we in Nederland natuurlijk ook gezien. Er is één interview met de voormalige of. Het is nog steeds de leidsman van de NEC. Omzicht, die loopt weg uit een interview.
Speaker 1:Dan gaat het alleen maar over het weglopen uit het interview, maar het gaat er niet over, wat hij daarna in het interview vertelt, namelijk dat er bij de formering van het kabinet gewoon gedacht werd laten we nou het bezit van een Koran strafbaar stellen.
Speaker 2:Vrijheid vrijheid van meningenuiting weghalen.
Speaker 1:Dat is een veel ernstiger feit dan weglopen uit een interview, maar daar schrijft niemand over, en zo gaat het maar door. Ja, het is ook wel soms een beetje gemakkelijk scoren, denk ik, dat is spectaculair.
Speaker 2:Iemand loopt weg. Het gaat allemaal om beeldvorming. Ja, het is continu beeldvorming En snaps en kort. Het is vaak ook heel erg lastig, want er zijn natuurlijk heel veel meningen. Feiten misschien trouwens niet, maar meningen zijn natuurlijk heel vaak genuanceerd. Maar de nuance, dat kost vaak meer tijd, om het uit te leggen, is niet zo interessant. Ze willen alleen maar horen ja of nee, goed of fout, maar het is vaak natuurlijk niet het een of het ander. Daar is ook heel weinig ruimte voor.
Speaker 1:Ja, maar je kunt ook wel een beetje zorgen, dat je misschien ietsje uitgesproken bent over de mening, die je wil uitdragen, en niet elke keer dat compromis weer zoekt en elke keer de redelijkheid zoekt. Natuurlijk, redelijke mensen zijn prettige mensen, precies. Maar in zo'n veld, waar beeldvorming een rol speelt, moet je zorgen, dat de beeldvorming aan jouw kant staat, en een redelijke mening verkoopt dan niet zo Goed dat moet je weten.
Speaker 2:Dus, je moet feller zijn, moet feller zijn. Ongenuanceerder.
Speaker 1:Nou, ja, maar als iedereen dat wordt.
Speaker 2:Zijn we dan niet bezig, om enorme polarisatie teweeg te brengen?
Speaker 1:Ja, aan de andere kant, wat ik dan wel weer grappig vind. September was ik dan even in de Verenigde Staten Toen het nog kon.
Speaker 1:Toen het nog mocht. En wat dan blijkt bij de koffietafel. Daar wordt gewoon geen zuivel meer gebruikt voor de koffietafel. Dus je krijgt geen koffiemelk van koeienmelk, je krijgt plantaardige koffiemelk, en heel veel dingen worden dus gewoon doorgevoerd, dingen, die niet gereguleerd zijn, maar die mensen gewoon zelf doen, omdat Om dat ze denken, dat dat beter is en bijdraagt aan een betere samenleving. Dus, heel veel van die dingen, die je van bovenaf of van buitenaf heel erg gepolariseerd lijken, gaan ondertussen gewoon Maatschappelijke. Mainstream is eigenlijk best redelijk.
Speaker 2:Ik dacht eventjes, dat je de kant op ging, dat je dat vreselijk vond, dat het niet kan, dat het groot was. Het was ook wel weer hoopvol, denk ik eigenlijk, en het gaat met heel veel dingen zo.
Speaker 1:De BBB in Nederland heeft een grote vlucht gemaakt, en ondertussen zijn er een aantal dierenhouders, dat besluiten stopt, is heel hoog Dus er is beleid, om het in het zadel te houden, terwijl er eigenlijk gewoon heel veel mensen besluiten, te stoppen.
Speaker 2:Omdat die ook wel inzien, dat het natuurlijk toch een beetje een probleem hebben met teveel. Ja, dat is wat ik begrijp.
Speaker 1:We hebben nu een veestapel, die net zo groot was in 1975.
Speaker 2:Dat is gewoon 50 jaar geleden. Nee, dat is natuurlijk eigenlijk veel te groot, en als je kijkt, wat de uitstoot is, dan moet je natuurlijk ook aan aanpassen.
Speaker 1:Dus laat je nou niet zo uit het veld slaan door polariserende meningen. Nee, dat is ook zo, je moet duidelijk je mening verkondigen.
Speaker 2:Je moet er misschien af en toe ook wat harder in zijn. Aan de andere kant dat, wat je zegt redelijke mensen zijn natuurlijk uiteindelijk ook wel fijner, om mee te werken. Misschien ook wel, om mee, nou, misschien ook niet, om naar te luisteren.
Speaker 1:Je moet een keus maken. Dat snap je snel. Nee, wat een genuanceerde Ja. maar ik zeg eigenlijk, dat je het niet zo genuanceerd bent.
Speaker 2:Nee, precies, ik ben heel genuanceerd, en het is niet genuanceerd zijn. Ja, precies, wat een genuanceerde mening. Ik ben al lang afgehaakt.
Speaker 1:Dus gewoon zeggen eet gewoon niet zoveel keukenzout, dan ben je van een heleboel lende af, en eet wat minder zuur, dan ben je gewoon een wat prettiger persoon. Hoe ingewikkeld zou het zijn, hoe ingewikkeld is het.
Speaker 2:Nou nee het werd wel een heel zwaar onderwerp, maar je weet er nu weer een luchtige draai aan te geven, en misschien moet je af en toe ook eens een glaasje wijn drinken en dan even de wereld van afstand bekijken.
Speaker 1:Het is een moeilijk is deze tijd, als je kijkt naar hoe wij economische groei is groter dan de inflatie, die we hebben.
Speaker 2:Het gaat eigenlijk alleen maar Dat is het meest interessante Ik heb het nog nooit zo goed gehad, maar we ervaren dat niet zo. En waarom zegt niemand, dat we het zo goed hebben? Dat weet ik ook niet.
Speaker 1:Ja ik In de krant staat het eigenlijk wel Op TikTok. Waarom zegt niemand dat?
Speaker 2:op TikTok. Er zijn een paar honderd luisteraars, die dit kunnen uitdragen, en die zijpelen het door in de maatschappij, en dan komen ze uiteindelijk terug.
Speaker 1:Wij hebben ons teruggetrokken uit X, dus daar kunnen we ons niet meer ventileren.
Speaker 2:Ja, ik had daarover gespro-bericht. Ik zag het net even op te zoeken. Inderdaad Was als volgt, ik pak het er nog even bij Dus, mijn laatste X-bericht was naar aanleiding van een artikel in het Financieel Dagblad Tesla's rijden overwege, hun auto weg te doen vanwege Elon Musk. Toen schreef ik ik weet niet, of je op dit huidige eigenaar van X En kan je nog wel in een Tesla rijden. Nou ja, dat is dus een grote vraag. Hashtag exit.
Speaker 1:En er zijn dus mensen, die gewoon een sticker, een anti-Musk sticker, op een Tesla plakken en dan, ja, ik heb hem gekocht, voordat ik wist dat.
Speaker 2:Elon Musk gek was. Ja, dat vind ik een statement van niks. Dat vind ik heel makkelijk. Ik vind gewoon, de auto moet je er toch uit, koop je een andere elektrische auto. Maar ja, tegenwoordig zijn het Chinese auto's Net als TikTok Kan dat wel, wordt niet alles afgeluisterd. Het is ook wel een moeilijke tijd.
Speaker 1:Het is een hele moeilijke tijd.
Speaker 2:Ja, het is een hele moeilijke tijd. Nou ja, we vinden dus veel. We vinden veel, en we gaan onze mening misschien wat meer in onze uitzen droppen. Misschien moeten we nog eens even nadenken.
Speaker 1:We gaan gewoon even terug, laten we gewoon even terugkijken, naar welke grote Amsterdammers hier mee omgingen.
Speaker 2:We gaan gewoon kijken, hoe het gaat, en als het niet bevalt, kunnen we altijd weer iemand opbellen, om een steuntje in de rug te vragen. We zien het wel. We zien wel, wat 2025 gaat brengen. Misschien meer onze eigen mening, misschien meer de mening van anderen.
Speaker 1:We zullen het zien. Dit duurt allemaal veel te lang Het duurde weer veel te lang volgens Levert, dus we gaan verder.
Speaker 2:Een van de onderwerpen, die we in 2025 wel willen handhaven, is natuurlijk waar komt die naam vandaan? En Amsterdam bestaat bijna 750 jaar. Nee, amsterdam bestaat bijna 750 jaar. Nee, bestaat bijna 750 jaar. September, oktober nee, juni.
Speaker 1:Het was een beetje verwarrend. In 2024 werd het al aangekondigd. Er hingen overal uitingen van Amsterdam 750 jaar, maar volgens mij gaat het om 2025.
Speaker 2:En de krant Het Parool heeft aan de lezers gevraagd wat is nou de grootste Amsterdammer in de afgelopen 750 jaar? En op nummer drie stond.
Speaker 1:Nou, en dan moet je er nog even bij zeggen Het is dus niet zo, dat iedereen maar wat kan roepen. Ze hebben wel een selectie gemaakt van de Amsterdammers, voordat ze mochten stemmen.
Speaker 2:Ja, er was een selectie gemaakt, en er mochten mensen stemmen. Dank je wel, liffert, voor deze nuancering, en op nummer drie is het Johan Cruijff.
Speaker 1:Ja, dat had ik natuurlijk eigenlijk gedacht, dat dat misschien wel nummer één zou zijn.
Speaker 2:Dat dachten ze ook, dat dachten ze bij het parool ook Nummer twee Benedictus de Spinoza, de filosoof, En op nummer één Samuel Servati, arts en filantroop. Dus het is wel mooi, de grootste Amsterdammer ooit.
Speaker 1:De grootste Amsterdammer ooit in Amsterdam In de 750 jaar van Amsterdam. Ooit dus, hoe lang bestaat Amsterdam? Nou, 750 jaar.
Speaker 2:Dus, dat is dan wel heel mooi, dat dat zo is. Maar toen ging ik bedenken, en dat stond ook in de krant heel veel mensen weten helemaal niet, wie Savati is. Ze weten de Savati Park. Ze weten de Savati straat. Ze weten het Savati huis. Daar zat volgens mij Ramses Chaffee. In Woonde daar Kortom heel veel namen, komt Zavati terug? Maar wie was dat nou? Heel veel mensen weten dat dus niet. Dus toen dacht ik van nou, ja, misschien moeten we daar dan eens eventjes in verdiepen, hey no, Wat een spiegelmaker folks Reiter Kaler.
Speaker 2:Waar komt deze naam vandaan? Waar komt die naam vandaan, samuel Servati? Hij werd op 31 januari 1813 geboren in Amsterdam in een Joodse Vardische familie. In een tijd, waarin armoede en slechte hygiëne tussen omstandigheden welig tierde, groeide hij uit tot een visionair, die zijn geboortestad een stuk gezonder, mooier en welvarender maakte. Als arts zette hij zich al vroeg in, om de leefomstandigheden van de arbeidersklasse te verbeteren, en al snel ging zijn invloed verder dan de medische wereld. Savati zag, dat het gebrek aan goede voeding en hygiëne bijdroeg aan slechte gezondheid van de bevolking. Om dit aan te pakken, richtte hij in 1850 een broodfabriek op, waar betaalbaar en voedzaam brood werd geproduceerd. Dit initiatief zorgde, dat zelfs de armste gezinnen toegang hadden tot gezond voedsel. Maar zijn ambities gingen verder dan alleen voeding.
Speaker 2:Hij wilde Amsterdam een moderne en aantrekkelijke stad maken. Een van de meest bekende projecten is de bouw van het Paleis van de Volksvrijd, een indrukwekkend glaasgebouw, geïnspireerd door het Crystal Palace in Londen. Het paleis moest symbool worden van de vooruitgang, innovatie, en het fungeerde als expositie en concertzaal. Hoewel het gebouw helaas in 1929 afbrandde, was het een kroon op Savati's idealisme en inzet. Daarnaast was Savati betrokken bij de stadsvernieuwing en infrastructuur, waaronder de aanleg van brede boulevards en parken zoals het Sarfati Park, dat nog steeds zijn naam draagt. Hij stond bekend als een onvermoeibare doener met een visie, om Amsterdam om te vormen tot een moderne, gezonde stad. Op 23 juni 1866 overleed Sarfati op 53-jarige leeftijd, maar zijn nalatenschap leeft voort in de stad, die hij hielp te vernieuwen. En wat leert zijn verhaal ons? Nou, als je brood in steden kunt bouwen, maar niet oud wordt, is de moraal. Het leven mag dan kort zijn, maar je kunt er wel iets groots van maken, op z'n minst een goed broodje.
Speaker 1:Nou.
Speaker 2:Dat is een soort van Ja, dat was een.
Speaker 1:Jetty grapje aan het einde.
Speaker 2:Ik blijf het gewoon ook in 2025 proberen. Maar ze zijn niet altijd helemaal geslaagd.
Speaker 1:Ik vind het wel grappig. Het woord in het dagelijks taalgebruik wordt groot en groots heel vaak door elkaar gebruikt. Verklaar je het nader, groots is volgens mij grotesk. Dus het is quasi groot. Het is eigenlijk opgeblazen. Dat geldt hier natuurlijk niet. Het is gewoon groot. Grote daden zijn grote prestaties. Geen grootse prestaties.
Speaker 2:We zullen het terugkoppelen in de video. Ja, we zullen het terugkoppelen in de video.
Speaker 1:Maar goed, hoe vaak mensen niet zeggen, hij wilt Dat is ook al heel bijzonder, maar goed, zelfs JetGPT, die behoed je niet voor dit soort fouten, helemaal niet.
Speaker 2:Je moet het altijd goed controleren.
Speaker 1:Klein beetje cynisch, dat hij dan een buiktyfus overlijdt.
Speaker 2:Ja want. Hij overleed dus heelden door betere hygiëne.
Speaker 1:Ja, dat is ook wel echt. Dat is wel heel ironisch, inderdaad.
Speaker 2:Maar ja, zo ging dat in 1866.
Speaker 1:Ja, en dat paleis voor de volkskluis Ja, dat is inderdaad helaas afgefikt, en daar staat nu de Nederlandse bank, en dat was natuurlijk In dat hele mooie 19e eeuwse wijkje, wat daar gecreëerd was En wat ook tot spijt van heel veel mensen afgebroken is. Er stond nog een restant, wat tot de jaren 60, 70 nog heeft gestaan En waar mensen heel erg van hielden, galerijen, en dat is ook afgebroken, om die Nederlandse bank daar neer te zetten. Maar inmiddels is die Nederlandse bank eigenlijk weer teruggebracht.
Speaker 2:Na zijn 1970 uitstral.
Speaker 1:Dat is toen een heel modern gebouw, maar heeft ook wat meer openheid gekregen. Dus het is nu volgens mij heel interessant om te bezoeken.
Speaker 2:De deuren gaan open. Ja, ik fietste er vorige week langs. Het zag er echt prachtig uit, heel mooi open, enorme lichtpartijen, mooi park eromheen, en er stond een toren middenin Zo'n ronde toren, dus een moder gebroken, dus het ziet er veel mooier uit. Het ziet er inderdaad echt open uit. Het is niet meer een gesloten bankgebouw, En ik vraag me nog steeds af, als ik fiets er langs ligt er überhaupt nog goud beneden? Want dat was juist heel erg afgesloten.
Speaker 1:Nee, die hele kluis is dus helemaal opengezaagd. Dan is het onderdeel geworden van een opening naar buiten.
Speaker 2:Dus je kunt gewoon de ergens anders, waar dan?
Speaker 1:Dat zou ik wel heel graag willen weten. Dus het is niet heel nuttig, om nu de Nederlandse bank te gaan beroven want.
Speaker 2:Dat gaat je echt niet helpen.
Speaker 1:Maar goed, ik vind het wel weer mooi, want daarmee wordt natuurlijk die Nederlandse bank eigenlijk ook weer een soort paleis, wat weer een soort gift, een gebaar naar de stad maakt, in plaats van gesloten kantoren.
Speaker 2:Ik denk, dat dit veel beter is. Miss gesloten kantoor. Ik denk, dat dit veel beter is. Misschien is het beter, om het goud ergens anders op te slaan En het gebouw inderdaad meer in de stad te betrekken. Nogmaals, het ging een beetje veel over Amsterdam. Volgende keer misschien wat meer over Rotterdam.
Speaker 1:We hebben ook een feestje te vieren Precies, we zijn 750 jaar. Olé olé, olé olé.
Speaker 2:We are the champions. Ja, vorige keer hadden we nog reclame.
Speaker 1:Ja, dat hebben we niet gedaan meer. Nee, we hebben het niet gedaan, we hebben het niet betaald. Wij hadden dus geen Tesla voor de deur staan.
Speaker 2:Ja, daar kan ik ook niet meer in rijden.
Speaker 1:Nee dat willen we ook niet meer.
Speaker 2:Flesweiden is ook al goed, maar belangrijk. Betreft reclame Mochten mensen reclame willen maken, voor of na de podcast, alles kan. Stuur een mail.
Speaker 1:Ja, misschien wel No for no, het is wel een keertje over de brug komen.
Speaker 2:Ja, nee, dat kan echt niet. Nee, dan mag ik trouwens helemaal geen reclame maken. Je mag helemaal geen geneesmiddel reclame maken. God, dan krijgen we straks de reclamecodecommissie nog over ons niet? Nee, het is gewoon liefdewerk. Oud papier. Ja, het enige, wat ik krijg, is een glas wijn. Nou ja, die betaal ik ook zelf.
Speaker 1:Jij krijgt nog een glas wijn tenminste. Nou mensen het zit er alweer bijna op. Ja, het moest ervan komen, we werden aan alle kanten gevraagd waar komt de nieuwe podcast Precies?
Speaker 2:Dus we hebben ons ukt. Misschien de volgende keer even aan Joris vragen, wat hij ervan vond.
Speaker 1:Onze trouwe luisteraar En zijn moeder.
Speaker 2:Misschien kan hij ook even vragen, wat zijn moeder ervan vond. Even onze zorgen uit Precies. We zijn kritisch geweest, genuanceerd.
Speaker 2:Terwijl we misschien juist minder genuanceerd moeten zijn. Sluiten. Hartelijk dank voor het luisteren. Volg ons en abonneer je in je favoriete podcast app zoals Spotify of Apple Podcasts, dan mis je geen aflevering. Heb je suggesties, opmerkingen of vragen? geef het dan door via de mail at info at dokterinpodcast of via Blue Sky. Het kan ook via Instagram of Threads at dokterinpodcast en nog heel even via Twitter. Ik ben zelf ook te volgen op bluesky at Stammer van Wisse Achtergrond. Informatie over deze aflevering en foto's kan je vinden op de website wwwdokterinpodcastnl. Als je genoten hebt van deze podcast, kan je deze podcast beoordelen en commentaar geven, op deze aflevering en op alle andere afleveringen ook. Dat kan zowel in Apple Podcasts als ook in Spotify. Dat kan met vijf sterren, behalve met minder. Nee, ik ons vijf sterren.
Speaker 2:Want hoe meer goede beoordelingen, hoe meer volgers, hoe meer mensen deze podcast kunnen vinden En hoe beter we beluisterd worden En hoe beter onze mening weer Verkondigd kan worden. Het zit er weer op. Levert Aflevering 18. Het staat erop We gaan op naar aflevering 19, over een week of vier Zullen we het proberen. Ja, laten we het doen. Ja, gewoon wat vaker weer doen, en dat is binnenkort ook al aflevering 20. Dat is een soort jubileum, jubileum, en dat moeten we ook gaan doen. Misschien moeten we dat wel met gasten gaan doen, met vaste gasten. Ja, dan zullen we gewoon 20 gasten uit. Aflevering 18 zit erop. Ik zwaai af.
Speaker 1:Tot ziens Tot de volgende keer. TV Gelderland 2021.